Generalni direktor Innventa pharm Goran Orlić: Jedinstvena kultura je ključ uspeha

Kompanija Inventa farm postoji od 2011. godine. Kada vi preuzimate vođenje kompanije?

Godine 2015-te kompanija menja vlasničku strukturu i u ime novih vlasnika ja tada preuzimam poziciju generalnog direktora koji obavljam i danas.

 

Inventa iz godine u godinu beleži rast prihoda. Koliko Vaše prethodno iskustvo doprinosi uspešnom poslovanju?

Prelomna godina u poslovanju Inventa je 2016-ta kada menadžment donosi odluku da pokrene own brand business, lansirajući u martu te godine svoj prvi preparat iz oblasti urologije. U godinama koje dolaze nastavlja se pažljivo ali intenzivno uvođenje novih proizvoda u urologiji, ortopediji/fizijatriji, ginekologiji, što dovodi do toga da je Inventa-farm je nekoliko godina zaredom od bila najbrže rastuća kompanija na farmaceutskom tržištu Srbije.

Kombinacija mog isksutva u farmaciji koje datira od 1995 godine, i mladog tima koji me okružuje je svakako doprinela uspehu Invente.

 

Na kojim tržištima posluje Inventa i da li planirate dalje širenje?

Inventa je pored tržišta Srbije, duže vreme prisutna na tržištima BiH, Crne Gore i Albanije. Od prošle godine smo sa velikim uspesima osvojili tržište Makedonije, ove godine lansiran je naš urološki portfolio u Grčkoj a do kraja godine očekujemo lansiranje prvog našeg proizvoda na tržišti Rusije. Osvajanje novih tržišta je za Inventu veliki izazov koji uvek rado prihvatamo.

Goran Orlić generalni direktor kompanije Innventa pharm

 

Koliko je važan dobar izbor menadžera i saradnika?

Veoma je važan. Ali podjednako je važno strpljivo i predano u nastavku izgrađivati pojedince i tim do nivoa da može da prati zahteve brzo rastuće organizacije.

 

Kaže se da kompaniju Inventa odlikuje jedinstvena organizaciona kultura. Šta to znači i koliko je to važno?

Mi u Inventi verujemo da je snaga jednog pojedinca, jedne organizacije pa i jednog naroda u kulturi. Zato posvećujemo posebnu pažnju negovanju jedinstvene Inventa organizacione kulture i smatramo je ključnim faktorom našeg uspeha.

 

Na stranicama kompanije Inventa na društvenim mrežama mogu se videti komentari pacijenata koji su koristili vaše proizvode i koji potvrđuju njihovu efikasnost. Zbog čega su proizvodi Invente najbolji izbor?

Raduje nas svaki pozitivan komentar. Posebno su nam dragocene svakodnevne pozitivne povratne informacije koje od lekara i apotekara dobijamo vezano za efekte terapije našim proizvodima. Naši proizvodi pažljivo birani, potpuno neškodljivi, čiju visoku efikasnost dokazuju brojne studije i stručna literatura uz preporuku lekara ili farmaceuta ne retko predstavljaju pravi izbor u tretiranju i prevenciji različitih zdravstvenih problema.

 

Npr. za Natokin postoji veliki broj studija rađenih u inostranstvu?

Natokin je dobar primer. Radi se o enzimu Natokinaza za koji postoji, ako dobro pamtim, više od 200 studija koje potvrđuju izuzetan efekat ovog enzima u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Supstanca i studije koji potiču iz Japana koji ima jednu od najreferentnijih regulativa u svetu.

 

Da li planirate uvođenje i promociju nekih novih proizvoda?

Inventin tim za uvođenje novih proizvoda je stalno aktivan i uvek u raznim fazama uvođenja ima nekoliko novih proizvoda, koji doprinose dodatnoj snazi Inventa portfolija i sigurnom dugoročnom razvoju kompanije.

Innventa Pharm na 41. FASUS-u održanom u hotelu Hyyat Regency,